pár ukázek textů a reklam z ECHA
Cesta do hlubin pivní duše: IPA
S rozvojem malých a střední pivovarů se na trhu objevují nové druhy piv, často označené záhadnými a cizojazyčnými přídomky jako stout, porter nebo třeba IPA. Ale co vlastně znamenají, jaký je jejich význam a původ? Abychom poodkryli tuto pivní záhadu, je třeba se ponořit hluboko do poloviny 18. století. Koloniální Anglie má v zahraničí obrovskou armádu vojáků a úředníku, a ti všichni mají žízen. Jenže doprava lodí trvá půl roku a piva cestou zkysnou.
Východní Londýn byl tou dobou rušné místo, kde přístavní dělník celodenní dřinu v docích spláchl silným černým pivem. Takové se vařilo v nedalekém pivovaru Bow Brewery. Černý porter bylo tehdy pivem chudiny, střední stavy se pohlížely po něčem noblesnějším. Základem piva Ale je svrchně kvašené pivo ze světlého sladu. Díky moderním metodám sušení sladu na koksu se začalo vařit mimořádně světlé a lehké pivo (pale ale), které v Anglii zdomácnělo pod názvem October beer. Bylo silně chmelené a muselo rok zrát v sudech a další rok v lahvích, než se dalo pít. A právě tento druh piva uvařil sládek George Hodgson a prodal ho Vychodoindické společnosti. Neuzrálé, za studena dodatečně chmelené a navíc s odkladem splátky na osmnáct měsíců. Lodě společností putovaly půl roku z chladných vod Temnže, přez tropickou Afriku, kolem Mysu Dobré naděje a rozbouřeným Indickým oceánem do svých faktorií v orientu. Vysoké teplotní rozdíly a neustálé kolébání měly na kvalitu piva zázračný účinek. Pivo dozrávalo v dubových sudech až šestkkrát rychleji než obvykle a zaznamenalo okamžitý úspěch. Zrodila se nová značka India Pale Ale, která si podmanila kolonie a získala obrovskou popularitu i na domovském kontinentě.
Jak tehdy chutnala původní IPA se dnes můžeme jen domýšlet. Metoda svrchního kvašení však zdomácněla po celém světě. Zajištuje pivu nezaměnitelné ovocné aroma a studené chmelení zase správný hořký říz. Je ideální pro výrobu v malých řemeslných pivovarech, kde se IPÁm dostává ta správná péče.
Pokud Vám naše vyprávění poškádlilo chuťové pohárky, nemusíte chodit nikam daleko. Už i v našem městě jsme otevřeli specializovaný obchod v blízkosti náměstí, ve Weyrově ulici č.p.12, hned za muzeem. 1.náchodská pivotéka nabízí lahvovaná piva typu IPA mnoha značek lokálních minipivovarů a pestrou nabídku stáčených piv. Máme otevřeno denně až do 20h, jsme připraveni pomoci Vám s výběrem a všechno jsme poctivě ochutnali. Sledujte náši aktuální nabídku na www.facebook.com/prvninapivo. Těšíme se na Vaši návštěvu.